Monday, 21 November 2011

anak ikan



lab optech hari ini bermula dengan kuiz. complex amalgam. sebenarnya tak lah susah mana..tapi mungkin sebab dah seminggu tak masuk lab sebab exam hari tu, perasaan semacam lain..kesabaran yang dah terbina kononnya lepas masuk lab berminggu-minggu; hari ini kami (khususnya aku) gagal. ramai yang stress hari ini.. ramai jugak yang termarah-marah. ramai jugak yang pengsan lepas habis lab (tu aku lah-tidur terus kat surau) dan sebenarnya ramai jugak yang 'ter'skip dhuha. sebab tu kot tegang je lab hari ni..mentally exhausted.. 

aku selalu jugak mengadu kat ibu course aku susah..lab penat..tp ibu cakap; "kalau orang lain boleh buat, kenapa tak kita? malaysia boleh, orang lain boleh, aku boleh!" dan yang paling best bila ibu komen : "hai..baru sikit dah merungut penat, susah..macam mana nak kahwin macam tu?" biasanya aku gelak tapi dalam hati aku cakap; 'betul jugak tu!"

oh..masa buat complex amalgam tadi ada jugak la antara kitorg (aku jugak la tu) yang agak 'nakal' berkata: "kalau lah patient aku datang dengan caries macam ni, jangan harap la aku nak buat complex amalgan..baik aku extract (cabut) je terus gigi tu! senang keja.." heh. memang kejam. jangan takut..ni cuma pemikiran dental student yang tengah frust buat cavity tak betul, buat groove sampai jadi pulpal exposure, drill untuk buat hole yang dah hitam hangus, pin yang asyik patah, mulut dummy terkoyak sebab kena bur (dril) & tangan yang dah kejang pegang mouth mirror untuk retract mulut dummy yang getah tu.. hakikatnya, kami baik je..tak adelah kejam sangat suka suki nak cabut gigi orang :P

hari ini serious cakap aku agak kantoi kawal marah. tak ada la sampai maki hamun tengking orang. tapi banyak 'merengus' hari ini..which benda tu dah lama aku tak buat & memang aku cuba kawal. 

entah lah. banyak benda kena reflect balik hari ini sebenarnya..bukan aku sorg, tapi semua orang pun fikir mcm tu rasanya..

hm, dah lama tak post macam ni..asyik jiwang-jiwang je kan. heh. apa pun, doa-doa urusan kita semua dipermudah..


aminnn...





p/s: anak ikan tak ada nama lagi. siti sapeka, aku nak bagi nama ikan aku 'nono' ok? cm kau selalu panggil aku :D

p/s: takziah mira, anak ikan dia mati..belum sempat bagi nama.

*feeling semacam lak jaga anak ikan ni..macam jaga anak betul..sedih gak la bila mati..bayangkan kalau anak sendiri.......

*kelantan..i'm coming!

13 comments:

290426 said...
This comment has been removed by the author.
290426 said...

ahm..slm ;))

wuahahahahaha..

pes - "antara ktorg nakal" tu.yah! cubicle kte..haha

batu - jiwang2 eh nono..?? ;P

3 - ank ikan! ouh..dh mati T_T how come..x basuh berak dye k..ishh3

4 - jg ank ikan = jg ank sndri..jg leklok

5 - nono? ahm..ahm..ahm..haha

(oh..mulut cm bertih jagung pulak..sory -_-)

nora said...

*poppoppoppoppopppp

bunyi mulut peka..:D

manade peka. hari ni cubicle kte tak banyak songeh la..miye punye cavity prep n groove lawa kot..

~H.u.r a.L 'a.i.N~ said...

seronoknye dgr cite psl dentist ni..hehe..cm terfikir nk try buat plak..

gi kelantan ade seminar ke?

nora said...

nope. ada program..jadi volunteer kat sana..tolong jaga booth dental iAllah :)

290426 said...

oh! aiseyy..lpe r nk usha gg miye smlm ;(

dr.mya said...

290426,
batu? haha!

pes? tk faham la..

Hadi said...

skang da jrg da org guna pin. tp still kena blajar just in case kena kerja kat hulu mana2 ke. haha

pp dummy tu da terkoyak? kami pnya la jg xmo bg koyak sbb tau korang2 guna nti. hahaha

all the best la budak2 (baca: adik2) sume yer. kami yg abg2 n kakak2 tahun 5, 4, dan 3 ni boleh lepas, korang sure boleh pnya!

apa2 pon, dental pnya kursus ni mmg letih la. kena bersabar la.

....n pasangan kita pon kena paham lah. haha

290426 said...

@mi

first --> pirst--> pes = satu = yang pertama

haha

oh..rse cm cg bhsa pasar

peringatan : kne selamatkn en dummy

nora said...

alamak..mintak maaf sgt2 la. tak sengaja terkoyak mulut dummmy tu..mmg kelakar gak la..tengah best2 bur, tibe2 amenda la benda tergulung2 kat bur ni..rupenya getah mulut dummy..heh.

Hadi said...

sebab tu pentingnya finger rest masa guna handpis. finger rest la kat tmpt yg keras n x goyang2. hehe

ktorang sbb finger rest ni smpai doc jentik2 jari pon ada. huhu

jika xde finger rest, mulut patient terkoyak lah. :p

xpe2, sebab tu adanya simulasi. :D

all the best!

Wan Tu Tri said...

ingat nora, jnji kau nak buat braces untuk aku.

Haha, aku tgh kumpul duit nih. 2014, insyaAllah :)

nora said...

hadi: oh..finger rest..doc cm tak tekankan sangat lak benda ni..kira finger rest aku fail kot..yg hari tu kena tegur pun sbb wt cavity kat 26 sepatutnye kne indirect kan..tp ktorg (aku) mcm tak biasa lg..byk kali gak la kne tegur. ok2..thanks. gud luck jgk super senior. tak sbr nk tgk pioneer group grad!

1-2-3: oh..kau tkr link ke? braces? tgk la.kalau tbe2 aku berminat nk ambik ortho..:D