Thursday, 6 January 2011

which is good...

sem 2 dah masuk penghujung minggu yang ke 2.


kali ini lebih aksi, emosi, dan lebih drama.



banyak lecturer baru yang pasti nya menjanjikan karenah yang baru.
tapi semua lecturer ni baik-baik belaka.
which is good..(bak kata ustaz nazri)


dr.abdoul karim toure dari west africa (negara kelahiran drogba,beliau cakap) mengajar kami Fundamental of Islamic Studies : Hadith. pengalaman pertama lecturer foreigner ajar pasal agama, which is good..banyak sangat-sangat pengalaman beliau dan personally, saya enjoyy belajar kelas beliau. bersorak sakan lah kawan-kawan dari timur bila ustaz sebut 'gapo'. well, ustaz kahwin dengan orang kelantan. dah tentu-tentu la beliau lagi fasih cakap kelantan berbanding melayu.

dalam kelas ustaz semalam,kalau sebelum ini christian saja pakai konsep trinity, baru semalam saya tahu yang nabi muhammad juga 3 in 1.

baginda, nabi muhammad : sebagai muhammad(manusia biasa), sebagai rasul dan ketiga, sebagai ketua.

3 in 1 juga ini. 3 element dalam 1 jasad. ala-ala trinity dalam christian.


tak semua kata-kata dan perbuatan baginda nabi adalah sunnah nabi. ini dah tentu kena bincang panjang. tapi lain kali lah, tak banyak masa nak menulis. tapi yang pasti, hanya kata-kata dan perbuatan baginda sebagai rasul saja yang wajib kita ikut.



untuk arabic languange pun dapat ustaz baru. ini ustaz malaysia saja lah..which is good juga...senang sikit nak terangkan kalau tak faham maksud,kan? hai..bila lah nak belajar berdikari ini.

pertama kali ustaz masuk kelas, tentu lah agenda utama, taaruf.


kena sebut umur..

"...'umri tis'ah..........err,'eisruun...fi hazihi sanah.."

cis, segan-segan saja nak mengaku umur dah 20. tapi betul la, memang pun ada lagi yang belum masuk 20, termasuk lah saya. tapi saya cakap lah juga 20, which is good..ingatkan diri yang dah tua tu..lagi dekat nak mati.


community service (CS) tinggal sehari lagi. berdebar-debar rasa. saya bukannya pengarah pun, cuma pegang biro makanan. sesuai sangat lah tu. makanan dah settle semua. tinggal lagi untuk buat tooth brushing demonstration.hah..nak sangat volunteer. mesra kanak-kanak sangat lah ni kononnya. tak apa, inshaAllah boleh buat. dah biasa sangat marah si adam sebab giginya banyak sangat caries.

abang cakap : "hah..nasib adam la dapat ucu doktor gigi.."

bila kena marah, si adam pula cakap : "ala..tak apa ucu, nanti 6 tahun adam dapat gigi baru"


ceh...bijak betul budak ni.



Rumah amal cahaya tengku ampuan rahimah, subang jaya. entah macam mana la keadaan di situ. harap-harap ada sesuatu yang boleh di curi dari situ.


tadi, rehearsal ke 2 untuk CS. hah..biasalah, makin banyak rehearsal..makin banyak komen. tadi macam semua orang dah down.bila doctor dok komen-komen dan compare kami dengan batch lain. multimedia presentation kena reject, kesian actress yang kena berlakon tuuu....

rasanya, sejak zaman sekolah macam tu. situasi biasa bila nak anjurkan program..which is good, ambil pengalaman..


tapi saya amat respect pengarah CS kali ini. sangat tenang. memang sifat semulajadi dia tenang,jadi tak ada masalah lah. kalau saya..hai..tak tahu lah. silap-silap kena masuk anger manangement. ya2, saya sedang usaha kawal baran & emo saya. maaf kalau dah ada yang kena tempiasnya. ha


banyak pula nak cerita kali ini. heh




alhamdulillah..result final sem 1 dah dapat.

alhamdulillah...alhamdulillah...
dalam kekalutan perasaan sebelum nak exam hari itu,

alhamdulillah,
allah bagi kemudahan..

Allah itu baik sangat-sangat. tak pernah kecewakan saya. (saya=kita)



ibu pun gembira.
saya cakap terima kasih kepada ibu atas doa yang tak pernah berhenti.
nasihat, sokongan ibu waktu saya di landa masalah hari itu.
terima kasih ya ibu.
sayang ibu sangat-sangat.


kawan-kawan pun sama.
terima kasih ya!

rasa nak belanja je korang semua makan.
boleh-boleh!

tapi sorang-sorang lah ye..:) inshaAllah, permintaan anda akan ditunai..fatin hazwani, asyikin, syazni...wajib tuntut. kawan-kawan lain pun boleh je,,sila-sila....(:










rasa besar sangat ujian Allah hari itu,
tapi rupanya, hikmah yang Dia nak bagi tu...berganda-ganda lagi besar.



jadi, bersabarlah tatkala di timpa ujian.

Allah tahu yang terbaik
Allah saaaaaaaaaaaayyyyyyyyyyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnng kita.


tak tahu dah macam mana nak jelaskan yang Allah sayang sangat kita.














p/s 1:alhamdulillah, segala pujian hanya untukMu,, aku syukur atas nikmatMu..dan aku syukur atas ujianMu....

p/s 2: nak capai memang mudah. tinggal lagi mahu kekal kannya. ya Allah, moga terus diberi kekuatan.


p/s 3: which is good..sangat comel+kelakar muka ustz tadi. siapa setuju??

5 comments:

syazwanadzhar said...

nak dibelanja jugak :p

Huu, sem nih result aku berbaur2.. takpelah.

yang lemah tuh harap2 kifarah

yang tinggi tuh harap2 bukan istidraj.

good luck la pergi rumah amal tuh, ada bran singgah la sambest buat demo sekali hehe...

swOrd said...

;) heee....
tankyu fwen!
thniah utk ko..
sila bg tunjuk aja!...
aku xtau laa.sobs..result.sobs
which is not gud..:(

~cik fitriah~ said...

which is good..

congrate nora..
ko mmg cemerlang je la...
tiup2kan lah sket semangt tu kat bilik 5 tau..dan seisi rumah...
dan juga seisi kelas...

nur_irsyad said...

congret, dr.nora!!!
'which is good... '-mmg kelakar
xnak blanje saya jgak ea??

asmaa' binti ahmad jafree said...

alhamdulillah..which is guuud oways..segala nikmatnya kita kecapi dengan rasa bersyukur..say alhamdulillah..thank u allah..zahirkanlah kesyukuran kita dengan banyak memujinya